Ellendig

Wanneer je mij tegenkomt of even spreekt zie je een stukje van mij. En vaak het stukje van mij wat probeert aan te haken bij de wereld die gewoon doorgaat. Ik heb mijzelf bijeengeraapt om mee te doen. En dat doet mij goed. Door gewone dingen te doen herinner ik mijzelf eraan dat ik het kan, dat ik kan leven zonder mijn lief.

Maar het is een flinterdun lijntje waarop ik balanceer. Want ik voel mij intens ellendig van binnen. Alles wat ik ben of was is gebroken. Wat je niet ziet is dat ik de meeste tijd van mijn dag huilend doorbreng. Dat elke stap die ik zet, alles wat ik zie, alles wat ik hoor, mij herinnert aan mijn lief. En dat ik geregeld niet weet waar ik het zoeken moet.

Rouwen is de keerzijde van liefde. Je kunt alleen heel veel verdriet hebben om iemand of iets als je er heel veel van houdt. En wat hou ik van Koos. Juist nu ons leven samen is geƫindigd besef ik dat wat ik altijd voor lief nam heel bijzonder was. Hoeveel hij voor mij betekende door wat we deelden. Blijde gebeurtenissen, verdrietige en boze gedachten, zorgen, liefde voor de kinderen, een dosis humor, het draaien van ons gezin, liefde voor elkaar. Hij was de enige die mij zonder woorden begreep en mij maakte wie ik was.

Je begrijpt, dat gat is niet te vullen nu Koos van de aardbodem is verdwenen. Ik zou zo graag willen dat al het gemis aangevuld kon worden door mensen om mij heen. Maar helaas. Ik merk juist dat ik alles snel te veel vind of juist te weinig. Niet omdat dit werkelijk zo is, maar de enige die echt mijn dag kan maken, is degene die Koos terugbrengt. Diegene weet er wel van. Ik ben dankbaar voor alle mensen die het met mij volhouden, mij blijven zoeken, blijven steunen.

Het beetje grip dat ik heb op mijn leven, doordat ik voor onze kinderen kan zorgen, het huishouden er redelijk bij ligt, ik een dagje werk, deel kan nemen aan gesprekken, het feit dat ik onlangs twee (inmiddels vier!) muizen heb gevangen, geeft mij deze periode zelfvertrouwen en moed. Het is tegelijkertijd verrekte moeilijk en vermoeiend om dit voor elkaar te krijgen. Het beetje wat ik kan geven is voor de jongens en mijzelf. Dus mocht je mij tegenkomen: that’s me, in overlevingsstand /////