Kerst

Zie ik op tegen Kerst? Een veelgestelde vraag.

Is december nu verdrietiger dan november? Ik weet het niet. Mijn verdriet wanneer Koos’ vrolijke gezelschap niet de tafel domineert met een sterk verhaal, het gemis wanneer ik mij beroerd voel en Koos niet even meeleeft en mij sommeert om een warm bad te nemen. Dat doet nog steeds verrekte pijn. Een pijn die mij ontelbare keren per dag raakt.

Kerst is een welkome afleiding. In ons huis hebben we het gezellig gemaakt. De kerstboom, kerststal en kerstster staan te pronken in de kamer. Er zijn afspraken met familie en vrienden gemaakt. We hebben de houtkachel zondag voor het eerst aangezet en voor het vuur een spelletjesmarathon gedaan met z’n vieren. Er zijn wat attente lieverds om mij heen die warmte bieden als onverwachte kadootjes, soms ingepakt of in een envelop maar zeker ook zittend op mijn roze stoeltjes. Kerstengelen.

Kerstengelen. Weet je wat daar het leuke aan is? Iedereen kan het zijn. Je kunt zoveel betekenen voor iemand anders met een klein gebaar. Ik hoop dat je dat al ervaren hebt. En anders het merken zult. Zullen we er allemaal eentje zijn voor een ander? Mag met Kerst, maar elke dag is een optie.
Onzichtbaar warmte en liefde doorgeven aan iemand die je op je hart krijgt. Dat is Kerst. Dat is waarom Jezus op aarde kwam: uit liefde.

Ondertussen doe ik mijn best om positieve momenten te creƫren, klein te denken en dat werkt. Maarem.. hoe lang kan ik nog balanceren zonder dat ik van dat touwtje af val? Het benauwd mij: hou ik dit wel vol tot na Oud en Nieuw? Straks is het eindelijk Kerst en is de positieve energie op. Te vroeg. Kak.

Vandaag heb ik mijzelf -iemand moet het doen- gesommeerd: aan de laadpaal. Ik zit al twee uur met een kop koffie op de bank, in mijn badjas, kijkend naar Wat eten we? en Droomhuis op het platteland. Dit is mijn dag. De jongens eten op school, boodschappen zijn in huis. En ik loop als een robot door het huis, laat de hond uit (die trouwens een engelengeduld heeft -en een grote blaas), en doorsta de golven van de waterlanders. Hopend dat deze ont-laaddag weer ruimte schept voor nieuwe energie en inspiratie.

Misschien was ik gewoon al van het touwtje af gevallen en klim ik er vandaag weer op /////